Friday, November 17, 2006

Una Furtiva Lagrima










ΤΑΙΝΙΑ: Match Point (2005, W.Allen). Αρχίζει με την υπνωτιστική άρια «Una Furtiva Lagrima» από τον Enrico Caruso και τον πρωταγωνιστή να σκέφτεται πως ένα μεγάλο μέρος της ζωής είναι ανεξέλεγκτο: κατευθυνόμενο μόνο από την τύχη. Στο τέλος, μέσα από κάποιες παράξενες διεργασίες, αυτό το κομψό, χαμηλόφωνο δοκίμιο για την τυχαιότητα του εγκλήματος και της ατιμωρησίας, για τη βία της ενοχής και τη συνακόλουθη κατασκευή της επιβίωσης, προκαλεί μια ήπια μορφή delirium tremens.

JONATHAN RHYS-MEYERS (29 χρονών): πρωταγωνιστεί στο Match Point. Το πρόσωπό του μού ήταν γνωστό από φωτογραφίες από ταινίες, και είχα σκεφτεί ό,τι λεν συνήθως για αυτόν. Πόσο έξω από τα φύλα είναι το βλέμμα του. Διάβασα ότι μεγάλωσε στο Δουβλίνο, όπου πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια γιατί τον εγκατέλειψε ο πατέρας του. Μέχρι να τον ανακαλύψει κάποιος κινηματογραφικός ατζέντης, έζησε όλον του τον χρόνο μέσα σε μπιλιαρδάδικα. Έγινε κυρίως γνωστός, υποδυόμενος έναν γκλαμ-ροκ χαρακτήρα, ίσως τον Bowie, στην ταινία Velvet Goldmine. Σήμερα είναι διάσημος. Ζει στην Αμερική.
Πριν από πολλά χρόνια, είδα για μερικές μέρες το Δουβλίνο. Την πόλη τη διασχίζει ένας γκριζοκάστανος (τον μήνα Φεβρουάριο) ποταμός που λέγεται Λίφεϊ. Οι γέφυρες πάνω από τον ποταμό είναι πάντα γεμάτες κίνηση. Ο κόσμος μοιάζει να δουλεύει, να πουλάει κάτι, συνεχώς. Στις παρυφές όμως της πόλης βρίσκεις σημεία και ήσυχες γέφυρες από όπου μπορείς να ακολουθήσεις με το βλέμμα την κίνηση του Λίφεϊ, μέσα από κανάλια, έξω από τα όρια του Δουβλίνου, προς την εξίσου γκριζοκάστανη (τον μήνα Φεβρουάριο) Ιρλανδική Θάλασσα. Το αξιοσημείωτο θέαμα είναι ένα κράμα ομορφιάς και δυστυχίας.
Απόψε το βράδυ, καθώς κοίταζα τον J. R.-M., σκεφτόμουν πως το βλέμμα αυτό είναι η ίδια η κίνηση εκείνου του ποταμού. Επίσης, πως, εξαιτίας των όσων σκεφτόμουν για αυτόν, μου έλεγε: «Η τιμωρία σου θα είναι ότι δεν θα ξανακοιμηθείς ποτέ».


18 comments:

Anonymous said...

To ksero pos 8a me deireis pali(opos panta ama sou pao kontra, akarde :-p) alla ego 8a elega aplos:
Aaaaxxxx, poso ton goustaro ayto ton typo!...

(poly provokatsia peftei esxatos kai se vlepo na me sxolas apo koliti sou :-)

Anonymous said...

Τα μάτια του παίζουν μουσική. Μια γαλάζια σειρά από μαύρες νότες, που τρέχουν σαν τα ποτάμια των ονείρων μας.
Η μουσική όμως γεννήθηκε από τον Κρότο.
Και προς τα 'κει οδεύει διαρκώς.
Ένα βλέμμα-κρότος που χαϊδεύει τις λευκές νύχτες όσων δεν θα ξανακοιμηθούν ποτέ.
Ας πιούμε στην υγειά τους.

Y said...

- Dear Trobetta: Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ βρε. Αλλά ένιωσα και τι κρύβεται πίσω από τα τελικά αποσιωπητικά που έχει η δήλωση. Non?

- raeD ecnalubmA: ασαμίκοΔ αν εσ ωσάβαιδ ιακ αδοπάνα. uoY era a meop ni yreve noitcerid.

Anonymous said...

Si! :-)))))

Anonymous said...

Διάβασες ότι μεγάλωσε στο Δουβλίνο... προφανώς επειδή το Δουβλίνο δεν έχει και πάρα πολλά όμορφα πράγματα να προσφέρει, μόλις ανακαλύψαμε το συγκεκριμένο, είπαμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο από που είναι, μπας και ανέβει "στα μάτια" μας αυτή η γκριζοκάστανη (συ είπας) πόλη-δυστυχία. Έξυπνη προσέγγιση, δε λέω, αλλά αν κι εμείς ακολουθούσαμε την ίδια πρακτική για την Αθήνα, τότε "στα μάτια" μας θα ήταν τόσο ανεβασμένη!... Διότι η αντίστοιχες "ομορφιές" συναγωνίζονται άνετα(και μερικές φορές ξεπερνούν) τον μικρό Jonathan.

Όσο για τις πληροφορίες σου, δεν με νοιάζει τι σου λένε... εγώ ξέρω ποια είμαι και δεν γνωρίζω την κυρία Καίτη Φίνου... κι αυτά που έχω να πω θα τα πω, είτε πιστεύεις ότι είμαι εγώ, είτε πιστεύεις ότι είμαι αυτή... ;)

görüşürüz xx

Anonymous said...

Ego pantos ena exo na po: Tin Kaiti (Ntirintaoua, of course) tin gnorizo prosopika, ki epivevaiono tin ay8entikotita tis. Ama 8elete na kserete trome syxna mazi ta mesimeria (kanoume kai oi dyo diaita giati prosexoume poly ti siloueta mas) kai mou diigeitai synexos tis kinimatografikes (kai oxi mono) peripeteies tis.
Mou exei deiksei kai aytografo tis Alikis Vougiouklaki kai tou Kosta Kakava kai tipota de borei na amfisvitisei pos i Kaitoula einai ayti pou leei kai malista me to para pano.
Alloste, peritrani apodeiksi olon ayton, milaei KAI Tourkika!
Etsi, gia na mi milane oi kakes oi glosses kai na papsei epitelous i stygni oikogeneiokratia!
Ante, eksalles mas kanate proi proi pali!

Anonymous said...

8a sas pao ston Eyaggelato! 8a sas kleiso to blog! Mexri kai tin kyria Louka 8a fonakso!
Poia kota paristanei pos einai ego, na tis tzaso to malli trixa-trixa?????????
Eimai i moni original kai na fate ta podia sas, karakakses!

Anonymous said...

Α, και πού'σαι... μαντάμ y, ξέχνα Τζόναθαν και πάρε Ουέντουορθ. Έτσι, για να σου ανοίγουν και λίγο τα μάτια... Πρόσεχε μόνο μη γίνεις Μπρέντα Τσένογουϊθ με όλα αυτά που σου περνούν από το μυαλό σου... γιατί έτσι σε βλέπω να καταντάς...

Anonymous said...

νάστε καλά κοπελιές, εσείς τουλάχιστον με κάνατε και γέλασα με την καρδιά μου. Οχι σαν αυτόν τον αμπουλάντσε που δεν καταλαβαίνω γρυ τι λεει (πίνει όμως, καλό αυτό). Ριτάκι θυμάσαι εκείνη την εκδρομή στους Αγίους Θεοδώρους - ήταν και τ Αντιγονάκι μαζί. Αν είσαι η Ντιριντάουα, θα τη θυμάσαι

Anonymous said...

Kaitoula!!! Pou tin ksetryposes ayti ti foto?
y symfono, toutos edo einai pio mystiriodis, pio goiteytikos kai ton protimo telika.

Y said...

- Προς Kaith_Ntirintaoua: Ωραίος, δεν λέω. Αλλά εμένα δεν μου αρέσει γιατί μοιάζει γελοιωδώς κανονικός. Επίσης, μάλλον δεν ξέρεις με ποιον μιλάς: Ε.Ι.Μ.Α.Ι. Η ΜΠΡΕΝΤΑ ΤΣΕΝΟΓΟΥΙΔ.

- Προς TROBETTA: Baby, μη μασάς. Να ακολουθείς την αγωγή που σου έχω δώσει και να μην παρεκκλίνεις στις εκπτώσεις.

Anonymous said...

y (aka Brenda Chenowith): Δεν είναι γελοιωδώς κανονικός, αλλά δικαιολογώ την αντίδρασή σου, αφού από μια φωτογραφία δεν μπορείς να κρίνεις. Σε προ(σ)καλώ να λάβεις υπόψιν σου φωνή, ύφος κλπ. Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα εδώ κι εδώ.

caretta-trobetta μου: Κυριακές, 20:55, VT4 -- ξέρεις εσύ...

Anonymous said...

Κι επειδή βλέπω ότι η παρουσία μου εδώ δεν είναι επιθυμητή από τον ιδιοκτήτη του blog, εγώ δεν ξαναγράφω... ξέρω ότι αυτό θα λυπήσει την caretta-trobetta, αλλά δυστυχώς μόνο αυτή... Adieu

Anonymous said...

Ελα βρε Καιτούλα, ενα αστείο έκανε ο άνθρωπος. Τον ξέρω απο τόσο δα (κοιτα την παλάμη μου πού παέι) δεν είναι κακός. Να σε πικάρει ήθελε. Ξανασκέψου το: θα μπορούσε να είναι ο εγγονός σου!

Anonymous said...

Ma ti ginetai edo? Poios tolmise na prosvalei mia Diva?
Lypamai, alla ean apoxorisei i Kaiti apo to blog, ego den exo pia kamia 8esi edo mesa.
Tragiko, ma ali8es.
y, tis ofeileis mia sygnomi gia ta sklira sou logia.
Kaitoula, eimai sto plai sou. 8a kanoume apergia kai 8a lygisoun ta afentika!

Anonymous said...

I Write Sins Not Tragedies

Y said...

Προς Καίτη_Ντιριντάουα και Trobetta:
Κορίτσια, πάτε καλά; Τι μανία καταδίωξης είναι αυτή; Να προσδεθείτε στις θέσεις σας γιατί θα χρειαστώ τη βοήθειά σας στα προσεχή καλλιστεία. Άντε μπράβο.
Προς Claire: Babyyyyyyyyyyy!!! Μίλησέ μας για σένα....

Anonymous said...

Breathe Me

Help, I have done it again
I have been here many times before
Hurt myself again today
And, the worst part is there's no-one else to blame

Be my friend
Hold me, wrap me up
Unfold me
I am small
I'm needy
Warm me up
And breathe me

Ouch I have lost myself again
Lost myself and I am nowhere to be found,
Yeah I think that I might break
I've lost myself again and I feel unsafe

Be my friend
Hold me, wrap me up
Unfold me
I am small
I'm needy
Warm me up
And breathe me

Be my friend
Hold me, wrap me up
Unfold me
I am small
I'm needy
Warm me up
And breathe me

Καλή ακρόαση... και το θέλω στο επόμενο karaoke που θα οργανώσεις για τη γιορτή σου...