Monday, November 13, 2006

Stargazer Rose
















Υποτίθεται ότι απολαμβάνει κανείς να ακούει και να βλέπει οτιδήποτε trash, γιατί υποσυνείδητα τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του. «Δεν είμαι τόσο χαμούρα όσο η Στέλλα Πεζεντάκου, άρα, δεν μπορεί, δεν είμαι ολότελα χαμένο κορμί». Δεν ξέρω.

Όταν είδα πρώτη φορά αφίσα της Έφης Θώδη, γύρω στο 1988, σε κάποιο δρόμο κοντά στην Πλατεία Βάθη, ήμουν όντως σε μια περίοδο λαγνείας για τα σκουπίδια, αλλά συγχρόνως ένιωσα εκείνη τη στιγμή να με διαπερνάει ένα ρεύμα γνήσιου θαυμασμού. Σε λίγες μέρες, είχα κρεμάσει την αφίσα της στο δωμάτιό μου και την κοίταζα μαγνητισμένος. Χωρίς να καταλαβαίνω γιατί.

Η αλήθεια είναι ότι είχα μια κάποια επαφή με πανηγύρια, στα οποία, εκείνη την περίοδο, η Έφη ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα. Είχα ακούσει αρκετά τραγούδια της. Σε κάθε πανηγύρι που εμφανιζόταν, κατέφταναν σύσσωμα τα γύρω χωριά και την αποθέωναν. Μέσα σε λίγα χρόνια, όλη η ελληνική επαρχία εκστασιαζόταν με το «Θέλω Άπονη Καρδιά» και το όνομα της Έφης γιγαντωνόταν μέσα από φτηνές κασέτες και δίσκους βινυλίου με κακοτυπωμένα εξώφυλλα. Έπαιρνα πάντα μια αίσθηση δροσιάς από τη φωνή της, και μπορεί μεν να μην ξενυχτούσα ακούγοντας τα τραγούδια της, αλλά σε κάθε επαφή μαζί της (φωτογραφίες, υπαίθρια δισκάδικα γύρω από την Ομόνοια, αφίσες κάποιας προσεχούς θρησκευτικής πανηγύρεως στην ορεινή Πελοπόννησο, κ.λπ.) αυτή η χαρά ήταν πάντα κατακλυσμική. Δεν την αγαπούσα επειδή ήταν trash. Το αντίθετο: ήταν πέρα από κάθε κριτήριο.

Στην αφίσα εκείνη, φορούσε ένα κοντομάνικο άσπρο φόρεμα με χρωματιστά ανθάκια και κοιτούσε την κάμερα με βλέμμα επιεικώς απορημένο: αδιαφορώντας. Τα μαλλιά της ήταν μαύρα και μακριά, σε σκάλες φρεσκοχτενισμένες, δίχως ποτέ να τα έχουν αγγίξει κομμωτικά χέρια. Άβαφτη, αθώα, άγρια.

Σήμερα έχει προφανώς καταβληθεί. Μάλλον δεν ξέρει τι κάνει. Προφανώς κάποιος συγγενής της την έβαλε να τραγουδήσει «ξένα», ενώ δεν μπορεί, και η Έφη σέρνεται για πρώτη φορά τόσο συχνά στην τηλεόραση, σε εκπομπές όπου διάφοροι γελούν μαζί της, για την αστεία και κακή αγγλική προφορά της ― άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καν ελληνική προφορά.

Είναι σήμερα ξανθιά και ακόμη δεν έχει φτιάξει τα αραιά της δόντια. Εμφανίζεται σε βίντεο κάτω από disco balls και παριστάνει ότι ανήκει στην εποχή της, ενώ δεν θέλει προσπάθεια να καταλάβεις ότι οι έγνοιες της δεν ξεπερνούν τα οικογενειακά της καθήκοντα.

Δεν καταλαβαίνει. Ποτέ όμως δεν καταλάβαινε. Τραγουδάει στα ξένα αγνοώντας τι λεν καν οι στίχοι, κι ωστόσο έχεις την αίσθηση ότι αυτό που την οδηγεί, αυτό που θέλει να πει, είναι τόσο εκλεπτυσμένο, τόσο καλλιτεχνικό, όσο και η ανάγκη ενός πουλιού να τραγουδήσει.

Στο τέλος του «Can’t take my eyes off of you», αδικαιολόγητα φωνάζει «I love you baby!» - και η ειλικρίνειά της, την οποία εκφράζει γιατί δεν μπορεί αλλιώς, είναι άγνωστη. Παράλογη.

13 comments:

Anonymous said...

Κάνε κλικ εδώ και πάτα play στη σελίδα που θα σου εμφανιστεί. Έτσι βρε, για να ξέρουμε και για τι μιλάμε... Τι ντροπήήήήήήή !!!!!

Anonymous said...

Αφιέρωση: Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί.
Μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.
Για να βελάξουμε και λίγο.

Anonymous said...

Ki elega pos mono ego eimai gia ta panigyria :-)
Kaiti, esy pou eisai tou kallitexnikou kai tou poiotikou, amesos na mas parapempseis kai sto live, e? Mousitsa... Kaneis pos ntrepesai kiolas!
Mou ftiaksate ti mera, paliopaida.

Anonymous said...

Α μπράβο, γεια στο στόμα σου. Πάρε και τη Δέσποινα, θελει να σου μιλήσει

Anonymous said...

Ελα παιδί μου. Μπράβο που έγραψες αυτό το άρθρο. Ασ τους φίλους σου να κουρεύονται και κάνε το σωστό.

Anonymous said...

y, eferes olo to soi sou edo tora? Ti to kaname to blog? Family business?
Na fero to kanarini kai tin trobetta mou?

Y said...

- Προς Bitchy_Tongue:
:))) Μπεεε!!! Μπεεεεε!!!!
:)))) Μπε! Μπε! Μπεεεεεεεεεε!!!! :))) Μπε-ε-ε-ε-ε-ε-ε-ε-ε--ε-ε-ε-ε-ε--ε-ε!!!! :)))))

- Προς Ton Theio Mou: Θείε, σας ευλαβούμαι, όπως σας αξίζει. Θα κάνω το παν για να σας ευχαριστήσω (ακολουθεί προσεχώς φιλοσοφική πραγματεία για τη Ν.Μ., τον νεανικό σας έρωτα [ξέρετε εσείς...]). Είμαι εξαρτημένος από την αποδοχή σας.

- Προς Thn Theia Mou: Γιου! Χάου ντέαρ γιου απήερ ον δις μπλογκ εντ ριτζέκτ μάι φρεντζ, αφτερ ολ δε τορτσερς γιουβ πουτ μι θρου; Γιου κεντ ήβεν κουκ ε ντίσεντ μπριάμ, λέιντυ! Μπάγκ οφ μπιφόρ άι κολ Δε Πολίς! (Συγγνώμη, θείε, αλλά έχω περάσει πολλά. Ίσως τα διηγηθώ μια μέρα).

- Προς Caretta-Trobetta: Μικρή μου χελώνα, αχ!, με λύπησες. Πάνω που σκεφτόμουνα ότι μόνο εγώ έχω αντικείμενα αντί για οικογένεια, σκέφτηκα πως ίσως κι εσύ, φτωχούλα, να έχεις μόνο την τρομπέτα σου και ένα καναρίνι σε αυτό τον κόσμο. Φυσικά και να τα φέρεις, γλυκιά μου.

Anonymous said...

Ax, otan mou milas toso glyka mou'rxetai na fero mexri kai to Vourlo sto blog! Gia mia ektakti emfanisi-gastrw, en plus!
;-)))

Anonymous said...

Η θεία σου - με τριάντα πίεση - σου στέλνει το εξής μήνυμα: "Μη νομίζεις ότι επειδή δεν ξέρω γράμματα δεν καταλαβαίνω. Μπορεί να μην σπούδασα αλλά ένα θα σου πω: μακρια από τα ναρκωτικά"

ΥΓ: Αλήθεια ξέρεις τη Νίτσα Μαρούδα;

Y said...

- Προς Trobetta: Είναι ΠΑΛΙ γκαστρωμένη αυτή;;;!!!

- Προς TON THEIO MOU:
a) Na peis se ayth thn kyria oti oxi mono den tha ta kopsw ta drugs, alla tha ta ayksisw POLLAXWS. Ante bravo. Snnniiifff...!!!
b) Θείε, για ποιον με πέρασατε; ΦΥΣΙΚΑ και ξέρω προσωπικά τη Νίτσα Μαρούδα. Μπορεί να ήταν η ερωμένη σας, but she is also my Fairy Godmother. Πώς θα έγραφα φιλοσοφική πραγματεία για αυτήν, διαφορετικά; Πώς θα μπορούσα να αντέξω ΚΑΝ αυτόν τον άθλιο κοσμο, δίχως Εκείνη; Μαζεύω όμως ακόμη πολύτιμο αρχειακό υλικό. Την κατάλληλη στιγμή, θα σας κάνω και πάλι να χαμογελάσετε από υπερηφάνεια.
Υ.Γ.: Με εντυπωσιάζετε καθημερινώς, Third Uncle!

Anonymous said...

Pali, nai. Ase, den kseroume ti na tin kanoume pia, tin kounela. Poly mas provlimatizei i katastasi tis, ka8e mina gastrw. Les na dokimasoume mia steirosis?

Anonymous said...

Πρόσεχε μην αρχίσεις τα ναρκωτικά γιατι θα κάψεις τα δάχτυλά σου, όπως λέμε στο χωριό μας. Ολοι καναμε μ...ς στα νιάτα μας, παιδί μου, αλλίμονο! Ολη η ζωη είναι όμως μπροστά σου, μην το ξεχνάς. Για το Νιτσάκι, άστα, μην τα σκαλίζεις, θα τον κάψεις το θείο σου.

Y said...

Προς ΤΟΝ (καλό) ΤΗΕΙΟ MOU:
Βρε θείε, πώς είναι δυνατόν να ανησυχείτε; Θα εμφανιστείτε με άλλη ιδιότητα και, κυρίως, άλλο όνομα στην πραγματεία. Μπορεί να είμαι ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ στις ουσίες, αλλά πάντα ελέγχω διεξοδικά τα κείμενά μου, όπως και τον εγκέφαλό μου. Θα δείτε. Εξάλλου: Σας αγαπώ.