Wednesday, February 21, 2007

The Colour Supplement
















Πριν από μερικές ημέρες, ο Κ μού έστειλε ένα video από μια εμφάνιση της Ρετζάινα Φονγκ στο λονδρέζικο κλαμπ The Black Cap, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δεν την ήξερα. Διάβασα όμως αυτές τις μέρες τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα: ως μία από τις τελευταίες απογόνους της οικογένειας Romanoff, την εποχή της ρωσικής επανάστασης (1917) η Regina εγκατέλειψε κακήν κακώς την Αγία Πετρούπολη (έχοντας προλάβει να αρπάξει τρία αυγά Fabergé από το παλάτι…), για να καταφύγει στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας. Εκεί, το εξαιρετικό ταλέντο της στην ανθοδετική οδήγησε την αυτοκράτειρα να της απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Για να εξασφαλίσει τη διαφυγή της, η Ρετζάινα παντρεύτηκε ένα μέλος της αυτοκρατορικής αυλής, το οποίο και της χάρισε παντοτινά το επώνυμο Φονγκ! Με τη βοήθεια των εξαδέλφων της, Γουίνδσορ, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία, όπου και έλαμψε ως Her Imperial Highness The Grand Duchess Regina Fong σε βαθυκόκκινες νυχτερινές εμφανίσεις επί 30 και πλέον χρόνια.

Το βίντεο, το βίντεο. Το άνοιξα πρωινές ώρες και ίσως για αυτό η πρώτη εντύπωση παραμένει διαρκώς τόσο καθαρή. Η Ρετζάινα είναι στη σκηνή και ερμηνεύει το Tell me what he said της Helen Shapiro. Το κοινό της μοιάζει να βρίσκεται σε αυτοσαρκαστική αν και σαφώς θρησκευτική έκσταση: όλοι ακολουθούν τις κινήσεις της σε κάθε λεπτομέρεια και, κάθε τόσο, ακουμπούν προστατευτικά ο ένας στην πλάτη του άλλου. Οι εικόνες είναι θολές, κακογυρισμένες, σχεδόν ασπρόμαυρες. Το τραγούδι θυμίζει την επιστροφή σε μιαν αληθινή αγάπη: μια σκηνή τρυφερότητας, η οποία, ύστερα από τουλάχιστον 25 επαναλήψεις, εξακολουθεί να με γεμίζει με τη συγκίνηση μιας ευτυχισμένης νύχτας σε έναν ιδεώδη κόσμο.


Υ.Γ.: Υπό την επήρεια του τραγουδιού, δύο γνωστοί μου ακολούθησαν τα μαγικά βήματα μέσα σε ένα κατάμεστο Pop και τουλάχιστον ο ένας ομολόγησε πως βρέθηκε για λίγο στην κορυφή του κόσμου.

9 comments:

Anonymous said...

θα πέθαινα να πήγαινα σε αυτή τη συναυλία!!!...

Y said...

- ambulance, love: σου έχω κάτι ακόμη καλύτερο. Επρόκειτο για drag show! :) Αλλά αυτό σκέφτηκα κι εγώ: θα έδινα τα πάντα για να ήμουν εκεί! Υπάρχουν δε αναγνώστες αυτού του blog, που είχαν όντως βρεθεί εκεί... - δεν ξέρω αν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες...;)

Anonymous said...

Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα!!!
Βaby y, you killed me...

Anonymous said...

8elo ki ego mia tetoia kaouka.
Einai very artistic kai 8a mou pigainei eksoxa, eimai vevaia!
Meta, 8a ksekiniso ta show...
Show biz, sou'rxomai!!!

Anonymous said...

Anelipws tis trites gia polles bdomades, mhnes, phgainame na doume kai n akousoume thn Regina Fong sto Black Cap sto Camden. Mia mera brhkame sto katwfli enos hotel :) kai ton K kai ton phrame ki auton mazi mas. Eixame mathei oles tis routines kai xorophdousame me xara ki eutuxia.Kai meta to xenousame mexri thn epomenh Trith. Mh rwthsete poies xronies, oute gia poso kairo. Ekei tha exoume megalo problhma. H kaluterh mou routina htan to traino gia th Glaskwvh. Ti xethapsame braduatika :))

Y said...

- Antiaesthetica: Χιλιάδες ευχαριστώ και φιλιά για την ανταπόκριση! :))) Χάρηκα γιατί κατάλαβα πως δεν ήταν απλώς η ιδέα μου η αίσθηση που πήρα από το βίντεο. Ζηλεύω... Έχω μάθει ήδη τη ρουτίνα της γραφομηχανής και εξασκούμαι σε κάθε ευκαιρία. Όπως καταλαβαίνεις, όμως, ανυπομονώ να μου δείξεις ΟΛΕΣ τις ρουτίνες από κοντά!!! ;)

Anonymous said...

Κι εγώ ανυπομονώ να δω τη γραφομηχανή! Οπότε, ραντεβού για πρόβες και παραστάσεις το επόμενο Σαβ/κο:)
Επίσης, συγχαρητήρια για το μπλογκ. Εξαιρετικό.
φιλάκια
Α

Regina Phalange said...

Nomizw pws irthe i wra na milisw gia tin Regina.
To prwto bima egine...

Tha epanelthw suntoma.
R.F.

Y said...

- Αγαπητή Regina_Falangi: Είστε μυστηριώδης και πολλά υποσχόμενη. Περιμένουμε με ανυπομονησία! Τα σέβη μου...